Polityka Prywatności

Niniejsza Polityka stanowi podstawową informację o celach, sposobach przetwarzania oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych, jako użytkownika strony: www.agnieszkalozinska.com (zwanej dalej Stroną). Zapoznając się z Polityką prywatności dowiesz się kto jest administratorem Twoich danych osobowych, jakie dane osobowe są przez Stronę zbierane, w jakich celach są wykorzystywane oraz jak są chronione.

 

§1. Informacje podstawowe.

 

  1. Administratorem Twoich danych osobowych jest autor bloga: Agnieszka Łozińska-Moriak, zam. ul. Babiego Lata 11a/4c, 53-020 Wrocław.

  2. Kontakt z Administratorem jest możliwy za pośrednictwem poczty e-mail: a.lozinskamoriak@gmail.com

 

§2. Zasady przetwarzania danych.

 

Administrator przetwarza dane osobowe z poszanowaniem następujących zasad:

  1. w oparciu o podstawę prawną i zgodnie z prawem (legalizm);

  2. rzetelnie i uczciwie (rzetelność);

  3. w sposób przejrzysty dla osoby, której dane dotyczą (transparentność);

  4. w konkretnych celach i nie „na zapas” (minimalizacja);

  5. nie więcej niż potrzeba (adekwatność);

  6. z dbałością o prawidłowość danych (prawidłowość);

  7. nie dłużej niż potrzeba (czasowość);

  8. zapewniając odpowiednie bezpieczeństwo danych (bezpieczeństwo).

 

§3. Cele i podstawy prawne przetwarzania.

 

Twoje dane będę przetwarzać:

  1. w celach kontaktowych, aby udzielić Ci odpowiedzi na Twoją wiadomość przesłaną nam bezpośrednio drogą e-mailową lub za pośrednictwem formularza, na podstawie realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora związanego z koniecznością udzielenia Ci odpowiedzi.

  2. w celach umożliwienia Tobie komentowania materiałów zamieszczanych na mojej stronie  na podstawie realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora związanego z możliwością komentowania zawartości strony internetowej.

  3. w celach umożliwienia Tobie bycia na bieżąco z treściami mojej strony internetowej poprzez zapisanie się do powiadomień i newslettera, na podstawie realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora związanego z możliwością wysyłania marketingu bezpośredniego za Twoją zgodą

  4. w celach umożliwienia Tobie posiadania wpływu na tematykę treści poruszanych na mojej stronie poprzez wypełnianie ankiet pojawiających się na mojej stronie, na podstawie realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora związanego z możliwością zasięgania opinii za Twoją zgodą

  5. w celach statystycznych, analitycznych oraz monitorowania ruchu na Stronie przy użyciu plików cookies na podstawie realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora związanego z prawidłowym działaniem i funkcjonowaniem Strony oraz prowadzeniem analizy ruchu na stronie.

 

§4. Zakres przetwarzanych danych osobowych.

 

Przetwarzamy Twoje dane w zakresie:

  1. jeśli prześlesz nam wiadomość e-mail to będę przetwarzać dane, które będą w niej zawarte.

  2. jeśli skorzystasz z formularza kontaktowego na mojej stronie to będę przetwarzać dane w postaci twojego adresu e-mail oraz imienia.

  3. jeśli skomentujesz, któryś z moich materiałów na stronie to będę przetwarzać dane w postaci podanego przez Ciebie nick-u, adresu e-mail oraz inne dane, które pozostawisz w komentarzu.

  4. jeśli zapiszesz się do newslettera to będę przetwarzać dane w postaci podanego przez Ciebie imienia i adresu e-mail

  5. jeśli zapiszesz się do powiadomień o nowym artykule na blogu, będę przetwarzać dane w postaci podanego przez Ciebie adresu e-mail i imienia

  6. jeśli uzupełnisz ankietę na mojej stronie to będę przetwarzać adres e-mail i dane zawarte w ankiecie

  7. jeśli zarejestrujesz się na mojej stronie, to będę przetwarzać dane w postaci podanego przez Ciebie nick-u, adresu e-mail, kraju, z którego dokonano rejestracji.

  8. pozostałe dane, które Administrator przetwarza to adres IP i inne dane zapisywane w plikach cookies, które służą Administratorowi do analizy korzystania przez Ciebie i innych użytkowników Strony.

 

§5. Termin przechowywania danych.

 

Nie jestem w stanie ustalić przez jaki okres przetwarzać będę Twoje dane osobowe.

 

Jeśli przekazałeś mi swoje dane w formularzu lub wiadomości e-mail w celach kontaktowych to Twoje dane będę przetwarzać do momentu złożenia przez Ciebie żądania usunięcia tych danych lub sprzeciwu wobec przetwarzania, ale również w przypadku, w którym uznam, że zrealizowaliśmy prawnie uzasadniony interes Administratora.

 

Jeżeli skomentowałeś któryś z moich materiałów to twoje dane będę przetwarzać do momentu usunięcia przez Ciebie lub przez nas Twojego komentarza.

 

Jeżeli przekazałeś mi swoje dane poprzez zapis na newsletter, powiadomienie, rejestrację lub wypełnienie ankiety to Twoje dane będę przetwarzać do momentu złożenia przez Ciebie żądania usunięcia tych danych lub sprzeciwu wobec przetwarzania, ale również w przypadku, w którym uznam, że zrealizowaliśmy prawnie uzasadniony interes Administratora.

 

§6. Prawa użytkowników.

1. W związku z przetwarzaniem Twoich danych przysługują Ci następujące prawa:

  1. dostępu do treści swoich danych oraz

  2. prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania,

  3. prawo do przenoszenia danych,

  4. prawo wniesienia sprzeciwu,

  5. prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie i w dowolnej formie, chyba że przetwarzanie Państwa danych odbywa się w celu wykonywania umowy przez Administratora, w celu wywiązania się przez Administratora z obowiązków prawnych względem instytucji państwowych lub w celu realizacji prawnie uzasadnionych interesów Administratora

2. Masz także prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

3. Więcej informacji w przedmiocie ochrony danych osobowych mogą Państwo otrzymać na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych: www.uodo.gov.pl

 

§7. Pliki cookies.

 

  1. Strona agnieszkalozinska.com wykorzystuje cookies własne w celu uwierzytelniania Użytkownika na stronie i zapewnienia sesji Użytkownikowi na stronie (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie ponownie wpisywać loginu i hasła oraz w celu analiz i badań oraz audytu oglądalności, a w szczególności do tworzenia anonimowych statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownik korzysta z mojej stron, co umożliwia ulepszanie jej struktury i zawartości.

  2. Strona agnieszkalozinska.com wykorzystuje cookies zewnętrzne w celu popularyzacji strony internetowej za pomocą serwisu społecznościowego facebook.com (administrator cookies zewnętrznego: Facebook Inc z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii) oraz za pomocą serwisu LinkedIn (administrator cookies zewnętrznego: LinkedIn Ireland Unlimited Company z siedzibą w Irlandii).

  3. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym, czyli Twoim komputerze, laptopie lub smartfonie, w zależności jakiego urządzenia używasz do oglądania Strony. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Sam możesz zadecydować o formie wykorzystania cookies – ustawienia te są dostępne w każdej przeglądarce internetowej.

  4. Pliki cookies służą przede wszystkim twojej wygodzie – dzięki ich użyciu, znacznie skraca się czas ładowania strony podczas kolejnych odwiedzin.

  5. Cechy plików cookies:

  1. dostosowują zawartość stron internetowych serwisu do Użytkownika. Optymalizują poruszanie Użytkownika na stronie, w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie, za pomocą, którego wyświetlana jest strona i tak ustawić jej parametry, by nawigacja nie sprawiała problemów i zoptymalizowana pod względem indywidualnych potrzeb Użytkownika.

  2. pozwalają wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do Twoich indywidualnych potrzeb;

  3. tworzą statystyki, dzięki którym Administrator wie, które treści cieszą się zainteresowaniem Użytkowników. Pozwala to na ciągłe ulepszanie strony i taką konstrukcję treści, która będzie odpowiadała osobom odwiedzającym stronę.

  4. pozwalają na wielokrotne wykorzystanie opcji logowania przez Użytkownika, co jest dla Ciebie dużo wygodniejsze, gdyż podczas przemieszczania się po stronie i wielokrotnych odwiedzin nie jesteś zmuszony do każdorazowego wpisywania loginu i hasła.

  5. W ramach Strony stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

  6. Użytkownik może w każdym momencie usunąć pliki cookies.

  7. Wprowadzone przez użytkownika ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności Strony, znacznie utrudniając swobodne korzystanie ze wszystkich jego opcji.

  8. Pliki cookies są zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Strony reklamodawców oraz innych partnerów. Użytkownik jednakże w każdej chwili może je usunąć.

  9. Więcej szczegółowych informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

  10. Jeżeli masz wątpliwości, co do ustawień plików cookies, skontaktuj się z operatorem swojej przeglądarki internetowej.

  11. Jeżeli nie zgadzasz się na wykorzystywanie cookies przez Stronę, opuść ją lub aktywuj odpowiednie ustawienia w swojej przeglądarce internetowej.